ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Upper Valaoritou

workshop σχεδιασμού πράσινων ταρατσών στην Βαλαωρίτου, Θεσσαλονίκη

Χαρακτηριστικά περιοχής| Δυτικά του κέντρου της πόλης. Κύρια χρήση μέχρι πριν λίγα χρόνια μικρά μαγαζιά και βιοτεχνίες κυρίως σε παρακμή. Σήμερα αποτελεί το επίκεντρο της βραδινής διασκέδασης. Μικρά κτίρια πολλά εκ των οποίων διατηρητέα αποκαταστάθηκαν και φιλοξενούν χώρους αναψυχής.
Αρχιτ. ομάδα| Τιτόνη + Θωμίδου + Ντίμη

Στόχος του workshop ήταν η αστική αναζωογόνηση της περιοχής, με την εκμετάλλευση μη αξιοποιημένων κτιριακών στοιχείων όπως οι ταράτσες. Το κτίριο που επιλέχθηκε, αν και πολύ ενδιαφέρων, είναι σήμερα εγκαταλελειμμένο. Κατασκευάστηκε το 1926 από τον Zak Mosse και αποτελούνταν από υπόγειο και 2 ορόφους. Σήμερα ο δεύτερος όροφος είναι σχεδόν κατεστραμμένος πιθανότατα από τον σεισμό, με εξαίρεση τα υπολείμματα των πλαϊνών τοίχων του. Η συγκεκριμένη επιλογή έγινε για δύο λόγους, πρώτον λόγω της κομβικής του θέσης και δεύτερον επειδή μένει αχρησιμοποίητο.

Το εγκαταλελειμμένο κτίσμα μετατρέπεται σε δημόσιο πυρήνα ιστορίας και πολιτισμού . Πολιτιστικές εκδηλώσεις, εναλλακτικές δράσεις, εκθέσεις εκτυλίσσονται στο ισόγειο, ενώ στην ταράτσα διαμορφώνεται ένα είδος δημόσιου “πάρκου”. Όσον αφορά την κατασκευή, τα ερείπια του 2ου ορόφου εξασφαλίζουν το απαιτούμενο ύψος του φυτεμένου δώματος, χωρίς επιπλέον προσθήκες ενώ στην μία όψη κατασκευάζεται ένα απλό μεταλλικό πλέγμα που “θυμίζει” την αρχική δομή της κατασκευής και παράλληλα βοηθάει στην ανάπτυξη αναρριχητικών φυτών.val2


val3


val5